Fackförbund det nya coola

Har du alltid undrat varför du skall vara med i ett bra fackförbund? Att engagera sig fackligt kan vara en fråga för dig som nyligen börjat ditt arbetsliv. Ska jag vara med i facket eller inte och vad kan facket göra för mig? Det är vanliga frågor som kan väckas i samband med att du antingen ska byta jobb eller ska förhandla ett nytt avtal med din arbetsgivare. Gå med i facket!

Nedan finner du tio råd om varför du skall ansluta dig till facket

Du får råd och stöd

Oavsett vilket fackförbund som du är medlem i är dina fackliga representanter och rådgivare experter inom sina områden. Fackförbunden idag har experter inom alla möjliga olika arbetsrättsliga områden. Det är inte ovanligt att det jobbar flera jurister i förbundets räkning som kan hjälpa dig i rättsliga frågor.

Ekonomisk trygghet och stabilitet

De allra flesta fackförbunden som finns tillgängliga idag har någon form av inkomstförsäkring. Försäkringen kompletterar oftast A-kassan och gör att det du inte får ut från A-kassan vid en arbetslöshet kan du få från inkomstförsäkringen som ditt förbund har försäkrat.

Vägledning för alltid

Oavsett om du är ofrivilligt arbetslös eller om du är anställd kan du räkna med att ditt fackförbund hjälper dig att vägleda dig i ditt arbetsliv för evigt. Du som är arbetslös kan räkna med att få hjälp med att skriva ditt CV eller träna på att gå på en arbetsintervju. Men du kan exempelvis även hjälp med att förhandla din lön och se över ditt löneanspråk om det är rimligt eller ej.

För dig som är chef

Idag blir det alltmer vanligt att ha fler chefer för mindre arbetsgrupper. Detta för att lyfta ansvaret från en viss specifik person för stora grupper. Med detta tillkommer även ett större antal av chefer på arbetsmarknaden. För dig som chef kan du vara extra utsatt just för att vissa av dessa positioner inte omfattas av LAS. Därför kan det känns extra skönt att kunna ta rådgivning från ditt fackförbund.

Billigt att trygga din inkomst

Att betala medlemsavgift för att om du någonsin skulle bli ofrivilligt arbetslös är en liten peng för att trygga din framtid. ST fackförbund har en relativt låg medlemsavgift exempelvis för att i framtiden kunna få tillgång till A-kassa och inkomstförsäkring.

Möjlighet till vidareutveckling och utbildning

När du vill utvecklas och lära dig om nya saker i ditt arbetsliv eller vad som kan hjälpa dig i framtiden kan fackförbund erbjuda olika nätverksträffar och seminarier. Det finns mängder med olika föreläsningar som fackförbund årligen erbjuder. Facket ST har tidigare erbjudit seminarier kring lönerevisioner.

Lönestatistik hjälper dig att påverka din lönekurva

När du ska förhandla lön kan det vara bra att jämföra dig med andra som arbetar inom samma yrke eller sektor. Genom att ha tillgång till god statistik via medlemmar och statistiska centralbyrån kan du via ditt förbund påverka din lönekurva till det positiva.

Ha koll på din pension och dina förmåner

Exempelvis ST fackförbund hjälper dig att hålla koll på dina pensioner, sam osa och förmåner. När du är medlem i ett fack får du möjligheten att teckna olika förmånliga försäkringar och avtal. Om du skulle behöva råd kring din pension kan du även fråga ditt fackförbund om råd och stöd.

Olika medlemserbjudanden

När du är medlem i ST fackförbundet får du oftast tillgång till olika förmåner och erbjudanden. Det är vanligt att dessa förmåner kommuniceras via en intressant tidskrift som ämnar till att informera dig om vad som pågår i din sektor eller bransch. Vissa fackförbund har förmåner som påverkar dina bolån till det bättre. För dig som är intresserad av medlemserbjudanden som hotellnätter och resor finns det vissa förbund som erbjuder det. Gå med i ST direkt!