Bli helt Omega med omega-3!

Så, vad är grejen med fettsyror? Som läkare frågar folk mig ofta detta. Omega-3-fettsyror är viktiga för människors hälsa. De spelar en kritisk faktor i utvecklingen av hjärnan och näthinnan, och hjälper till att minska inflammation och förbättra hjärthälsa. Omega-3 är också fördelaktigt för gravida kvinnor och spädbarn, såväl som personer som har hjärt-kärlsjukdom eller diabetes.

Vad är omega-3?

Omega-3-fettsyror är viktiga för människors hälsa. De spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärn- och synvävnader, såväl som cellmembranets funktion. Omega-3 hjälper också till att minska inflammation och skyddar mot hjärtsjukdomar, stroke, cancer, demens och andra kroniska sjukdomar.

De viktigaste omega-3 är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Dessa två syror finns främst i fiskoljetillskott eller animaliska fetter. EPA är ansvarig för att hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar medan DHA är till hjälp för att minska symtom på depression och ångest.

 

Hur mycket omega-3 ska jag äta varje dag?

Det finns inget svar på denna fråga eftersom allas behov varierar en del beroende på faktorer som ålder, aktivitetsnivå etc. En bra tumregel är dock att sikta på minst 2 gram per dag – vilket motsvarar runt 20 milligram av EPA- eller DHA-innehåll per kapsel eller matsked extra fettkälla. Kom ihåg att inte alla kosttillskott som innehåller omega-3 innehåller både EPA och Dha; se till att du läser etiketten noggrant innan du tar något tillskott!

 

Som du kan se finns det så många fördelar med att ta omega3 att det vore dumt att låta bli! Även om du ogillar fisk och hälsotrender, se till att få några omega-piller för att göra dig… ja, en ny omega dig! 🙂